Tengahari tadi husband tunjuk resepi kat internet yang dia jumpa. So, saya pon masuk dapur dan masak lah berdasarkan resepi yang telah disalin ke dalam notebook saya.
Bahan-bahan
Ayam bersama tulang dan isi ayam
1 sudu besar stok ayam Maggi
1 biji telur - dipukul
1 sudu tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
Gula, garam
Japanese shark fin
Air untuk merebus
Cara-cara
- Rebus ayam bersama tulang selama 30 minit
- Masukkan stok ayam dan isi ayam. Biarkan seketika.
- Masukkan telur yang telah dibancuh. Kacau supaya tidak berketul.
- Masukkan gula dan garam.
- Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung. Ikut kepekatan yang disukai.
- Akhir sekali, masukkan shark fin. Kacau seketika.
- Siap.
4 comments:
ayam tu leh ganti ngan isi ketam.. :) yang tu biasa makan.. mana ko beli shark fin tu ek?
aku beli kat carrefour. RM7++ aje per box. Look for Japanese Shark Fin.
kak...emm...shark fin tu yg mcm yg dlm sushi tu ke..??
tak sure la sama ke tak. tapi shark fin yg dalam kotak ni, dia macam jeli2 sket. so, rasanya tak sama la kot
Post a Comment