Pertama kali cuba buat pie. Advantage bile buat sendiri adalah, kita dapat buat inti banyak2. Dalam this month, I have ordered chicken pie from friend's mom. Quite pricey. It drives me to make my own chicken pie. Hehe.
Resepi ni diambil dari myresepi. Godek-godek, jumpa 1 resepi. Result from this first trial, kena improvekan sedikit pastry :p
Chicken pie
Bahan-bahan
Pastry:
150 gram butter
250 gram tepung gandum
1 sudu kecil gula
1 kuning telur
secubit garam
Inti:
1 biji bawang besar dicincang
1 cawan kentang yg dipotong dadu
1 cawan mix vegetable
Cendawan butang dihiris
2 keping dada ayam diptg kecil
minyak
1\2 cawan air.
1 sudu besar tepung jagung, campurkan dengan 2 sudu besar air
1 sudu besar gula & sos tiram
Garam dan lada sulah
How-to
Pastry:
- Gaul semua bahan dengan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
- Masukkan sedikit air sejuk sehingga doh menjadi lembut.
- Goreng kentang sehingga berwarna keemasan. Ketepikan.
- Panaskn 2 sudu minyak. Tumis bawang besar dan kemudian masukkan mix vegetable, cendawan, ayam dan kentang yangg telah digoreng tadi.
- Jangan lupa masukkan air, sos tiram, gula, garam & lada sulah.
- Akhir sekali masukkan tepung jagung supaya inti menjadi pekat.
- Sejukkan inti.
- Roll out doh dan potong mengikut acuan pie.
- Letakkan inti kedalamnya dan ditutup dgn kepingan doh.
- Cucu atas pie dgn garfu dan disapu dgn kuning telur.
- Bakar ke dlm oven 180'C @ 25-30 minit.
- Lebihan doh boleh digunakan untuk menghias pie.
No comments:
Post a Comment